Bertil Palmar Johansen

Biografi.
Home
Biography
Records
List of works
Photos
Art gallery
Bertil Palmar Johansen (1954), født i Brattvåg på Sunnmøre, studerte fiolin ved Trøndelag Musikkonservatorium og komposisjon hos Per Hjort Albertsen, Holger Prytz og Olav Anton Thommessen. Han har komponert for et bredt spekter av instrumentale og vokale besetninger, hvorav flere er bestillinger fra norske og internasjonale ensembler og solister.

Palmar Johansen bor i Trondheim og for Trondheim Symfoniorkester har han komponert flere store verk. Bl.a. Tiden Bygger Byen, en ballett i to akter med koreografi av Anne Grete Eriksen og Leif Hernes. Balletten var en bestilling i anledning Trondheims 1000 års jubileum i 1997. Nominert til EDVARD-prisen. Av andre oppdrag komponisten utførte til jubileumsfeiringen kan nevnes oratoriet De varme vinder fremført i Nidarosdomen med orkester, kor og solister bestående av 250 unge musikere.

Into Whiteness, Lost Memory og My running rat er et art-science prosjekt produsert sammen med Nobelprisvinner May-Britt Moser, Trondheimsolistene og filmskaper Johan-Magnus Elvemo. Komponisten har fått tilgang til Kavliinstituttets seneste forskning innen blant annet tap av hukommelse. Opptak av signaler hentet fra hjernen til rotter og mus er transkribert og tatt inn i en kunstnerisk bearbeidelse. Forestillingen har besøkt Chicago, Cuba, Oslo og Into Whiteness har premiere under Stephen Hawking Medal Ceremony, Starmus Festival 2017.

En viktig side ved Bertil Palmar Johansens komponering må sees på bakgrunn av hans mangeårige arbeid som lærer i komposisjon/arrangering ved Trøndelag Musikkonservatorium - NTNU, fiolinpedagog ved Trondheim Kommunale Kulturskole og som dirigent. Disse stillingene har også gitt inspirasjon til en lang rekke komposisjoner for barn og ungdom – fra små solostykker til helaften opera. Han har vært aktiv i forskjellige organisasjoner. Satt en årrekke i styret for Nordlyd (Trondheim Contemporary Music Festival) og Ny Musikk avd. Trondheim.

Mange av hans komposisjoner er å finne på CD innspillinger. Portrett CD med Cikada (Strings) i 1999, med JuniorSolistene i 2000(on a spring string) og i 2004 CD`en Bertil Palmar Johansen. TrondheimSolistene spilte inn Concerto for two violins and strings (Elise Båtnes og Henninge Båtnes) i 1991. Musikalsk leder Bjarne Fiskum. I 2007 kom AS Røverkjøp ut på CD med Luftforsvarets Musikkorps. Tekst av Fredrik Skagen. Under Vinterfestspillene i Bergstaden – Røros, mars 2013, hadde operaen Pappapermisjon premiere. Libretto av Vilhelm Topsøe. Produsert i et samarbeid mellom Vinterfestspillene og Institutt for musikk – universitetet i Trondheim. Pappapermisjon hadde i april/mai 2013 forestillinger i Trondheim og ble i 2014 satt opp ved Operafestuken i Kristiansund.

Den Unge Pilegrim ble komponert til Olavsfestdagenes åpningskonsert i anledning 50 års jubileet i 2012. Libretto av Terje Nordby. Solistene Eir Inderhaug, Marianne Beate Kielland og Mads Wighus representerte henholdsvis kristendommen, jødedommen og islam. Verket er for 3 solister, kor, dans og stort orkester. Kunstnerisk leder Kjell Seim og koreografi ved Christopher Arouni. Lysdesign Pekka Stokke og scenografi Rami Abu Al-Hayja.

Drømmen og Ilden ble urfremført under Trondheim Kammermusikkfestival i 2010. Det er et stort scenisk verk med tema Afrika. Med utgangspunkt i et omfattende samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd og det sørlige Afrika laget komponisten en forestilling basert på erfaringer fra dette arbeidet. Det hele var produsert av Trondheim Kulturskole og Trondheim Kammermusikkfestival og urfremført i Olavshallen.

I februar 2010 hadde operaen Med Kniven på Strupen premiere ved Operafestuken i Kristiansund. Librettoen av Vigdis Hjorth. Med Kniven på Strupen hadde gjesteoppsetning ved Den Norske Opera i vårsesongen 2011. Regi Ronald Rørvik, Kjell Seim musikalsk leder.

2007 – The Bells til Vår Frue Kirke (Trondheim) sitt 800 års jubileum. Komponert for Nidarosdomens Jentekor og elektronikk.

Av store verker de siste årene må også nevnes operaen Madonna Furiosa, premiere i Nidarosdomen under Olavsfestdagene i 2005. Den ble senere samme år satt opp i Sverige (Gotland) i konsertversjon. Senhøsten 2006 var den på Island og Grønland i ny oppsetting. Da i samarbeid med kunstnere fra Island. Libretto av Tale Næss.
Palmar Johansen var i perioden 2004-06 huskomponist ved Kristiansand Blåseensemble. Han avsluttet sin periode der med operaen Dustefjerten - et samarbeidsprosjekt mellom Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. Libretto av Rune Belsvik. I denne perioden ble også Odins Øye og Tuba Concerto urfremført.(Tilegnet Øystein Baadsvik).

I år 2000, som en del av Norsk Kulturråds markering av tusenårsskiftet, var det premiere på hans opera HjerterDame til Ringve. Libretto av Cecilie Løveid og med Randi Stene i hovedrollen som Victoria Bachke.

Palmar Johansen fikk i 2002 EDVARD-prisen for verket Tors Hammer. En stort anlagt symfonisk reise tilbake til norrøn mytologi for orkester, kor og solister. Prosjektet er et samarbeid mellom et profesjonelt orkester og en kulturskole.

AS Røverkjøp er et melodrama for blåseensemble og skuespiller. Det er en barne- og familieforestilling med tekst av krimforfatter Fredrik Skagen. – som et radiohørespill i konsertsalen. Minken Fosheim og Øyvind Brandtzæg er blant skuespillerne som har gitt liv til den spennende fortellingen.

Han har laget musikk til flere faste utstillinger – blant andre Vitenskapsmuseets middelalderutstilling og utstillingen med Riksregaliene i Erkebispegården(Nidarosdomen).

Bertil Palmar Johansen har ca 120 verk på opuslisten.
English version
Reviews
Video
Kort versjon